Konsten att nå en ointresserad målgrupp

Räddningstjänsten Syd är ett förbund för räddningstjänsterna i Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö. Deras uppdrag att snabbt och effektivt genomföra räddningsinsatser av olika slag och att hjälpa människorna att ta sitt eget ansvar för liv och säkerhet. Målet är ett olycksfritt samhälle, och för att bidra till detta identifierar räddningstjänsten risker och arbetar för att förebygga att olyckor alls uppstår.

ID har under många år hjälpt Räddningstjänsten Syd att formulera och tydliggöra deras varumärke och budskap. Risktestet är ett sätt att göra praktik av detta – att nå och påverka unga och deras attityder.

Konsten att påverka unga

Men hur når man de unga ännu inte hunnit bli fullt ut riskmedveten? Hur gör man dem intresserade av sådant budskap?

ID valde gamification: att trigga målgruppen genom att addera ett spelmoment och möjligheten att jämföra sig med andra. Ett spel helt enkelt: Risktestet – en digital och responsiv quiz med frågor ur räddningstjänstens vardag. Svarsalternativen presenteras med glimten i ögat, och efteråt reagerar räddningstjänstens nya maskot på resultatet. Den som vill ha högre poäng kan göra om testet, och självklart är det möjligt att publicera sitt resultat i sociala medier.

En snackis och kunskapsspridare

Risktestet lanserades med en Facebook- och Instagramkampanj under Malmöfestivalen i augusti 2016. På bara några veckor gjorde användarna över 7 000 tester! Risktestet blev snabbt en snackis och ett spel som lär sina användare att undvika vanliga olyckor och risker, får dem att vilja lära sig ännu mer och att sprida kunskapen till andra.

Är du själv en riskfaktor eller av hjältematerial och snarast borde söka tjänst som brandman? Testa dig på hurfarligardu.nu

PS: vill du veta ännu mer om Räddningstjänsten Syd?

Lyssna på ID-podden, där vi samtalar med deras strateg, Anna-Maria Havskogen. Hon berättar om skrämselpropaganda, brandmän i trappen och hur man tacklar utmaningen att ha ”alla” som målgrupp.

Relaterat / mer från kunden

Vill du veta mer?