Sigma

Vem älskar
en IT-konsult?

Sigma är ett av Sveriges största företag inom ”traditionell” IT-konsulting. Med bred kompetens och stark lokal närvaro har man sedan mitten av 1990-talet byggt upp en stabil verksamhet, med stora delar av den svenska näringslivseliten på kundlistan.

Men IT-marknaden förändras. Det som tidigare var rocket science för kunderna, upplevs
idag som vardagsproblem. Skräddarsydda lösningar har ersatts av standardsystem och IT har fått nya utmaningar i form av mobila lösningar, sociala medier, appar och andra innovationer. Idag slåss Sigma inte bara med andra IT-konsulter utan en stor bredd av företag – från små nischaktörer inom apputveckling till jättar som Google.

Hur försvarar man sin position på en sådan marknad? Det var ID:s huvudproblem när vi tog oss an uppdraget att förnya och förbereda Sigma inför framtiden.

Position: från besserwisser till sökare

Med alla nya utmaningar: vem kan ärligt säga att man är expert, eller ens bättre än övriga på marknaden? Istället för att slå oss för bröstet och namedroppa alla tänkbara verktyg, metoder och modeller som Sigma behärskade valde vi att fokusera just på själva utmaningen: ”Vi kanske inte vet exakt hur vi ska lösa problemet, men vi älskar att prova och vi älskar att samarbeta”.

Smart – ett vinnande koncept

Utifrån valet att fokusera på utmaningen växte konceptet SMART fram. Men vad då smart? Vi ville inte påstå att vi är smartare än andra. Snarare ville vi ladda SMART med innebörden att det alltid finns flera sätt att lösa ett problem och att det är smart att leta efter nya lösningar. There is always a smarter solution – och Sigma anstränger sig lite extra för att hitta den.

Peppa personalen

Innan vi berättar för alla andra om vår inställning är det naturligtvis bra om vi själva är övertygade. Sagt och gjort: ut med koncernchefen på roadshow ute på Sigmas kontor. Förnya designen på själva kontoren. Intern säljutbildning och tävling. Med andra ord: lev som du lär!

Nya kläder

Sigmas ansikte utåt fick sig också en uppfräschning. En egen SMART-bok som inspiration för nya tankar, en omgjord webbplats och flera andra marknadsinsatser för att låta marknaden ta del av vår filosofi.

Camp Digital: Stenmark, Sigma och kungen

Mest av allt satsade vi på Camp Digital. Ett återkommande event för att presentera det senaste inom IT i allmänhet och digital kommunikation i synnerhet. Resultatet: fullt hus i Stockholm och Göteborg och tvåa på twitter-toppen – bakom Ingemar Stenmark i Mästarnas Mästare, men före kungens kaffeflickor…

En egen teve-kanal

Vi tog även fram konceptet Sigma-TV. Ett avsnitt varje månad, med koncernchefen som programledare, flygande reporter och studiovärd. Producerat inhouse hos Sigma, efter ett fast koncept skapat tillsammans med ID. Anställda kunde följa med live eller på internwebben. Resultat: höga tittarsiffror och goda recensioner.

Vi vill bli fler! Vill du bli en av oss?

IT-branschen är föränderlig och har en hög personalomsättning. I Sigmas fall innebär det ett årligt rekryteringsbehov på 300-400 konsulter. Här gjorde SMART-konceptet susen hos en nyfiken och ung målgrupp – för vem gillar inte en utmaning? Sociala medier blev nyckelkanalen.

Även siffror kan vara smarta

Som börsnoterat bolag är årsredovisningen en viktig del av kommunikationsmixen. Vi tog fram en ny design och ett innehåll med ökat fokus på kund och kompetens. Det hela resulterade i nomineringar till Svenska Publishingpriset två år i rad. Smart va?

Relaterat / mer från kunden

Vill du veta mer?